老年人與年青人的對話

首先係到祝大家新一年身體健康,業務蒸蒸日上!

最近拜年聽左一位已經退休的成功人仕講既有趣故事,又同大家分享下:

從前有一個好窮既後生仔覺得自己年青力壯,成日想搵快錢搵大錢,機緣巧合下,拜訪左一名九十歲的百萬富翁,咁緊係把握機會請教佢成功之道同有咩發達大計。

富翁見後生仔咁渴望成功,怕佢因為急攻近利而誤入歧途,決意點化一下佢希望佢能有所得著。

富翁伸出左手,隻手得番四隻手指,說:「年輕時我遇到工業意外,得番四隻手指。既然你咁渴求金錢,不如我比一萬元換你一隻手指,?」

年輕人心諗,區區一萬,點會買得起我一隻手指!於是搖搖頭拒絕。

跟著富翁又問:「近年我既肝臟越來越多毛病,我願意比十萬換你個肝好不好?」

年輕人又覺得唔抵,很快又拒絕了富翁提議。

富翁見之前兩項交易都不被接納,於是又問:「我今年九十歲,若然比你二百萬,交換你六十多年青春,這宗買賣你做不做?」

年輕人嚇了一跳,立即堅拒。接下來,富翁提出更離地既要求:「咁不如我拿出一千萬,買斷你咁!」年輕人好笑咁即刻答:「連命都沒,要錢來做咩?多多都唔賣。」

富翁笑住話:「你根本眾有錢過我。你擁有連一百萬、一千萬也買不到既野,而我有錢乜都買唔到,咪眾有錢過我?」

年輕人恍然大悟,明白自己擁有寶貴至極的生命、青春與健康,從此珍惜所有,積極樂觀地做人,後來終於出人頭地。

聽完就諗番由當初成立星火傳播到依加基本上每日訓得三四個鐘,係時候襯新年假比自己休息番多d 差足電再努力過!

香港數碼市場策劃有限公司 (下稱: 本公司) 近日收到客戶查詢,得悉有網站假冒本公司名義建立虛假網站,本公司的官方網站為: https://sdmc.com.hk/ 。有關網站在未有本公司的授權、同意及/或批准下使用及展示與本公司或與本公司相似的商業名稱及商標提供網上交易活動,誘使公眾誤信其與本公司有關。 SDMC would like to alert the public to be vigilant against some fraudulent websites, we would like to clarify the only official company website is www.sdmc.com.hk . Those fraudulent websites carry the English and Chinese names of SDMC and may request users to provide personal information.